Zautomatyzowana linia do robienia bułek

Automatyzacja w piekarni jest bardzo pożądana przez właścicieli, ponieważ dzięki temu można o wiele szybciej przygotować pieczywo i to niższym kosztem. Ostatnio dużo się w tej branży mówi o liniach do produkcji świeżych bułek. Dzięki ustawieniu odpowiedniej taśmy oraz wałków można formować ciasto w taki sposób, że ma ono kształt idealnej bułki. Dodatkowo wszystko jest automatycznie wypiekane, a piekarz musi dbać tylko o prawidłowość procesów, jakie zachodzą na linii. To duże przyśpieszenie pracy.

Automatyczne linie do robienia bułek

linia do bułek zautomatyzowanaBułki powinny powstawać w dobrych warunkach, ponieważ jak wiadomo, są one dość delikatne w procesie produkcyjnym. Trzeba uważać na wiele czynników. Linia do bułek zautomatyzowana składa się z kilku części. Na początku jest wielki zbiornik na składniki. Są one umieszczane przez piekarza. Musi on policzyć odpowiednio wszystkie proporcje. Następnie ciasto mieszane jest automatycznie. Zbiornik pełni funkcję garowni. Ciasto w dalszym etapie trafia na taśmę, gdzie wagodzielarki przecinają je na równe kawałki. Zazwyczaj jest to około stu pięćdziesięciu gram, ale mogą występować różnice. Ciasto jest formowane za pomocą elastycznych wałków, które ustawiane są tuż za wagodzielarkami. Linia automatycznie formuje kształt bułki. Wiadomo, że każda linia ma swoje dodatki, takie jak noże nacinające pieczywo w celach estetycznych lub posypujące je makiem lub kminkiem. Dopiero później linia prowadzi ciasto do pieca. Jest on obrotowy, dlatego nie trzeba zatrzymywać linii aż do czasu, w którym jedna partia bułek zostanie w pełni upieczona. Piec na końcu zautomatyzowanej linii może mieć nawet pięć komór. Zawsze jedna jest skierowana w stronę linii, a ta, która ma najbardziej wypieczone pieczywo kieruje się w stronę piekarza, który wyjmuje bułki. Jest to duży postęp w produkcji żywności. Dzięki temu piekarnie potrafią sprostać wszystkim zamówieniom, a także tym, że bułka obecnie jest o wiele tańsza, niż na przykład dwadzieścia lub piętnaście lat temu.

Takie linie nie muszą być projektowane przez automatyków, gdyż można je kupić u ich producentów. Wiadomo, że taka linia poza montażem wymaga również stałej opieki serwisowej. Jest ona bardzo ekspresowa, gdyż jak wiadomo, piekarnia musi pracować każdej nocy od poniedziałku do piątku, a czasem nawet przez siedem dni w tygodniu. Ludzie lubią jeść bułki, więc ich wypiek jest naprawdę duży w naszym kraju. Można mówić o dziesiątkach ton pieczywa dziennie, podsumowując całkowity wypiek tego typu pieczywa w Polsce.