Zalety wirówki talerzowej

Wirówka talerzowa to narzędzie, które służy di oddzielania od siebie cieczy o różnych właściwościach. Jest szczególnie przydatna w różnego typu przemyśle i produkcji, szczególnie podczas produkcji żywności i napojów. Aby wirówka tego typu działała bezproblemowo przez długi czas, musi być wykonana z jak najsolidniejszych materiałów.

Zastosowanie separatora cieczy

separator cieczyPodczas produkcji produktów spożywczych, a zwłaszcza soków i napojów, bardzo często konieczne jest rozdzielnie od siebie substancji ciekłych o różnych właściwościach. Oprócz przemysłu spożywczego ten mechanizm może być potrzebny podczas produkcji środków chemicznych, w tym farmakologicznych, a także podczas produkcji różnego rodzaju olejów. W celu właściwszego oddzielania od siebie cieczy najczęściej stosuje się separator cieczy. Jest to narzędzie, które znajduje się w zbiorniku do produkcji cieczy, mające postać pionowo ustawionej wirówki. Może służyć nie tylko do oddzielania, ale także i do oczyszczania cieczy, na przykład do zmniejszenia jej zmętnienia. W porównaniu do innych rodzajów wirówek, separator cieczy wyróżnia się mocno swoja konstrukcją, która pozwala mu na osiągniecie znacznie większej dokładności działania. Separator ten oparty jest najczęściej o konstrukcję talerzową, dzięki czemu jest skuteczny nawet w oddzielaniu od cieczy najmniejszych stałych cząstek. Jest to szczególnie przydatne podczas produkcji soków czy napojów, w których znajdują się małe cząstki miąższu owocowego. Oprócz tego jednak separator cieczy ma wiele zupełnie innych zastosowań. Warto wymienić tutaj jego stosowanie podczas przetwarzania tłuszczy czy produkcji olejów, oraz jego stosowanie w przemyśle chemicznym, farmaceutycznym czy nawet w biotechnologii. Oprócz tego bez separatorów cieczy trudno byłoby wyobrazić sobie przemysł naftowy, czy pracę organizacji ochrony środowiska. Oprócz tego separatory cieczy są używane wspomagająco w innych dziedzinach produkcji związanej z cieczami. Ogólnie zaś to narzędzie może być stosowane do mieszanek cieczy cechujących się niską zawartością cząsteczek stałych. Stad też tak częste stosowanie separatorów do produkcji soków, gdzie są one używane aby zwiększyć klarowność danego napoju. Separatory są także stosowane bardzo często aby pozyskiwać olejki eteryczne, na przykład podczas produkcji perfum.

Podczas produkcji napojów czy też olejów, bardzo ważne jest maksymalne zwiększenie klarowności danej cieczy. W tym celu właśnie używa się różnego rodzaju wirówek, na przykład tych talerzowych, które skutecznie mogą oczyścić daną ciecz z cząsteczek stałych. Szczególnie często takich narzędzi używa się w przemyśle spożywczym.