Profesjonalne przycinanie róż

Co może być piękniejszego niż kwitnące róże? W każdym ogrodzie – małym, przestronnym – róże tworzą atmosferę romantyzmu, baśniowości i powściągliwego luksusu. Róże wyglądają spektakularnie zarówno na klombie, jak i na pojedynczych nasadzeniach. Ale aby róże kwitły obficie i cieszyły oko, trzeba się nimi zająć. Jednym z głównych aspektów dbania o te piękności jest prawidłowe przycinanie, które powinno być wykonywane regularnie i profesjonalnie.

Kiedy i jak ciąć róże?

bezpieczne cięcie różPrzycinając róże, stwarzamy warunki do powstania dużej liczby młodych pędów, wpływamy na bujne kwitnienie i wydłużamy żywotność. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przycinanie róż, które nie jest trudne, ale różne grupy wymagają specyficznego podejścia. Wiosna to właściwy czas na bezpieczne cięcie róż. Kwiat forsycji może być wskaźnikiem, bo gdy tylko forsycja pokryje się złotymi kwiatami, a pąki zaczną puchnąć na dnie krzewów różanych, można zacząć przycinać. Odbywa się to gdzieś pod koniec kwietnia. Jeśli wcześniej przytniemy róże, wycięte pędy zamarzną podczas mrozu. Jeśli zaś opóźnimy przycinanie, róża zmarnuje swoją energię na wzrost nowych liści i pędów. W rezultacie roślina będzie słaba, a kwitnienie nie będzie bujne. Odcina się dzikie pędy, które często pojawiają się poniżej przeszczepu. Aby to zrobić, musimy odsłonić szyjkę korzeniową i odciąć ją u podstawy. Przycinając róże latem, należy usunąć przekwitłe kwiaty, aby zapewnić ponowne kwitnienie. Jesienią konieczne jest odcięcie zarośniętych krzewów róż, usunięcie gałęzi dotkniętych grzybami. Ale główne przycinanie róż odbywa się, jak wspomniano wcześniej, wiosną, kiedy można zobaczyć, które gałęzie nie zimują, a które mają spuchnięte pąki. Przede wszystkim przy przycinaniu róż należy wziąć pod uwagę, na których pędach roślina tworzy kwiaty. Trzeba pracować ostrym narzędziem, aby nie miażdżyć łodygi. Instrument musi być dobrze wyczyszczony i zdezynfekowany. Konieczne jest umycie go we wrzącej wodzie i potraktowanie ostrza środkiem dezynfekującym, na przykład alkoholem.

Ponieważ z każdym cięciem patogeny różnych chorób przyklejają się do narzędzia ogrodowego i mogą zostać przeniesione na inne rośliny. Konieczne jest usunięcie wszystkich starych, słabych, chorych, martwych i rosnących pędów. Przed przycinaniem konieczne jest usunięcie kopca ziemi i odkrycie całości łodygi. Warto też usunąć starą ściółkę i gałęzie. Powyższe zasady są przeznaczone głównie dla osób początkujących, którzy dopiero biorą się za ogrodnictwo, ale i również dla tych bardziej doświadczonych.