Jak najlepiej przyprawić bigos?

 

Bigos to tradycyjna polska potrawa, której smak zna chyba każdy z nas. Od pokoleń danie to gości na naszych stołach i jest chętnie zjadane podczas wielu rodzinnych uroczystości. Jednak nie każdy potrafi prawidłowo przyrządzić ten smakowity posiłek. Wprawdzie chyba w każdym polskim domu znajdzie się jakiś przepis na bigos, jednak zapisana kartka papieru to nie wszystko. Potrzebne są umiejętności oraz doskonale wyczulone kubki smakowe.

Najlepsze przyprawy do bigosu

aromatyczne przyprawy do bigosuOczywiście przepisów na bigos jest setki. Różnią się one od siebie nie tylko sposobami przyprawiania potrawy, ale nade wszystko użyciem różnorakich składników. Niezmiennie jednak prym wiodą podstawowe komponenty tego rarytasu jakimi są kapusta oraz mięso. W południowych częściach naszego kraju do tego duetu dodaje się: parzony boczek, kiełbasę, cebulę i śliwkę, zaś w północnych regionach Polski ważne są takie dodatki, jak smalec wędzony i leśne grzyby (najlepiej borowiki szlachetne). Nie tylko główne składniki bigosu są zmienne, ale także używane do jego przyrządzenia przyprawy. Wśród najczęściej wykorzystywanych do tego dania poprawiaczy smaku i zapachu wymienić należy m.in. pieprz, sól, imbir, ziele angielskie, liście laurowe, goździki oraz ziarna jałowca. Ponieważ doprawienie potrawy wymaga ogromnej wiedzy, dużego doświadczenia oraz nade wszystko idealnie rozwiniętych kubków smakowych, nie każdy radzi sobie z tym zadaniem idealnie. Przyznaję , że osobiście idę na łatwiznę i od lat kupuję gotowe już aromatyczne przyprawy do bigosu. W sklepach na szczęście nie brakuje tego typu produktów. Zmieszane z sobą przyprawy są najczęściej pakowane w niewielkie, hermetycznie zamknięte papierowe torebki, nieco rzadziej zaś w szklane lub plastikowe pojemniczki. Mój sprawdzony mix przypraw do bigosu kupuję od lat na niewielkim wiejskim targu. W skład tego specjału wchodzą w różnych proporcjach następujące składniki: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, goździki i ziarna jałowca. Oprócz tego sypkiego, aromatycznego specjału, sposobem mojej babci, dodaję do swojej potrawy także szklankę czerwonego wytrawnego wina, co doskonale podkreśla smak całości dania.

Zapewne każdy Polak przynajmniej raz w życiu miał okazję skosztować naszego narodowego rarytasu, jakim jest bigos. Choć potrawa ta bywa w różnych regionach kraju przygotowywana z nieco odmiennych składników, kluczem do jej poprawnego wykonania są dobrze dobrane przyprawy. Nie każdy potrafi idealnie skomponować wszystkie składniki bigosu, dlatego warto sięgnąć po gotowe zestawy poprawiających smak i zapach tego dania dodatków. Niezależnie od wszystkiego, przyprawiając nasz polski specjał, warto pamiętać o: pieprzu, liściu laurowym oraz goździkach.