3 najważniejsze cechy idealnej sali weselnej

Decydując się wyprawić huczne wesele narzeczeni często nie wiedzą na co się decydują. Ogrom przygotowań potrafi przytłoczyć najlepszych organizatorów oraz największych optymistów. Dlatego warto aby podstawa całego przedsięwzięcia, czyli sala weselna spełniała oczekiwania przyszłych nowożeńców i nie wymagała dodatkowych nakładów pracy w okresie przedślubnym. Dlatego takie sprawy jak menu weselne warto ustalić co najmniej miesiąc wcześniej a szczegóły dekoracji sali nawet od razu po podpisaniu umowy z właścicielami sali.

Trudny wybór sali weselnej

sale weselne ŚwiebodzinNajważniejszym aspektem na jaki zwracają uwagę narzeczeni wybierający salę weselną jest serwowane tam jedzenie. Najważniejsze aby było smaczne i w dostatecznych ilościach dla każdego. To ostatnie tyczy się przede wszystkim przekąsek dostępnych w każdej chwili, by podczas wznoszenia toastów goście weselni nie siedzieli przy pustych talerzach. Nie warto też przesadzać w drugą stronę. Jedzenia, które stało przez całą noc na stole i tak nie sposób przechować na później i zostaje wyrzucone. A to przecież największy koszt całego wesela. Jeśli chodzi o sale weselne Świebodzin można znaleźć głównie miejsca serwujące tradycyjną kuchnię polską wspieraną prostymi przystawkami. W miejscach o dobrej renomie gospodarze sali dobierają odpowiednią ilość jedzenia, tak aby nie było konieczne dostawianie tematycznych stołów jak bufet z wiejskim jedzeniem. Drugi aspekt to wielkość sali. O ile zorganizowanie wesela na ogromnej sali nie jest problemem, to w przypadku mniejszych restauracji trudno zmieścić wszystkich gości na parkiecie. A jest to konieczne, gdyż po pierwszym tańcu niemalże wszyscy goście ruszają w tany. A nikt nie chce zostać podeptany lub wpadać co chwila na kogoś innego. No i ostatni aspekt to efekt wizualny sali. Jeśli budynek jest zaniedbany w środku i wymaga remontu nie da się tego ukryć i zapomnieć, bo zdjęcia wykonane podczas przyjęcia pokażą każdy mankament. Obiektyw aparatu jest bezlitosny.

Wielu nowożeńców odchodzi też od tradycji jaką jest wyznaczanie wśród bliskich starosty weselnego zajmującego się trunkami. Dlatego warto ustalić ile kosztuje tak zwane „koszyczkowe”, czyli możliwość aby jeden z kelnerów zajmował się dystrybucją schłodzonego alkoholu na stoły wraz z napojami. Nie bez znaczenia jest też miejsce podania tortu. Podczas letnich miesięcy pięknie wygląda gdy odpalenie rac na torcie odbywa się w ogrodzie obok sali weselnej, gdy gwiazdy dodają romantycznego uroku tej ważnej chwili. Ale nie każda obsługa sali ma możliwość wyjść przed budynek.